petek, 26. maj 2023

 Ročna izdelava papirja v 5.a

Učenci 5.A so spoznali Dinosov snovni krogotok - odpadni papir ter možnosti ponovne uporabe papirja za nove izdelke. Tekom leta smo zbirali časopisni papir in ga hranili v omari. Pri likovni umetnosti smo v sredo, 24. 5. 2023, po predstavljenih postopkih ročno izdelali papir. Predhodno smo si ogledali videoposnetek o ročni izdelavi papirja v okviru oddaje Firbcologi. Pogledali smo si tudi nekaj zanimivih izdelkov, prinešenih s popotovanja po Madagaskarju, kjer Malgašinje ročno izdelujejo papir in ustvarjajo lične izdelke, katerim  dodajo cvetlice (papir, kuverte, slike, podstavke...).

Pred samo izvedbo smo si pripravili ves potreben material, in sicer na manjše trakce narezan papir, mešalnik, večjo posodo, sito, gobice, bombažne krpe, valjar. Zmiksali smo odpadni časopisni in reklamni papir ter dobili pulpo ali papirno kašo. Dodali smo še nekaj mekol lepila, da so se vlakna bolje povezala. Nato je vsak učenec natančno s sitom zajel papirno kašo, počakal, da voda odteče, in sito previdno obrnil na bombažno tkanino. Z gobico je še popivnal odvečno vodo, nato pa previdno odstranil sito. Papir v velikosti A4 je prekril z bombažno tkanino in ga še malce povaljal z valjarjem, da je iztisnil čim več vode.  Izdelke smo nato pustili stati na okenskih policah v učilnici, da se dodobra posušijo, nato pa jih bomo likovno obogatili.

Danes papir izdelujemo predvsem strojno. Le redki so še obrati, kjer papir izdelujejo ročno. Ročno izdelan papir je zelo cenjen proizvod s simbolično vrednostjo. Papir z zeliščnimi dodatki lahko uporabimo za izdelavo voščilnic, kuvert, uokvirjanje slik in fotografij, izdelavo škatel in šatulj, kot osnovo za posušene cvetne in zeliščne kolaže, kot podlago za slike narisane z ogljem, voščenkami in vodenimi barvicami.

                                                                                                                                                Teja Vilfan














Ni komentarjev:

Objavite komentar