ponedeljek, 12. september 2016

Pregled aktivnosti v šolskem letu 2015/2016


V preteklem šolskem letu smo sodelovali v naslednjih projektih:

Eko – paket (zbiranje odpadne embalaže in kreativno ustvarjanje iz kartonske embalaže za mleko in sokove)

Ločeno smo zbirali odpadno embalažo.

Šolska vrtilnica (Šolski eko vrtovi)
Šolski vrtnarji s svojim pridelkom

Z učenci smo naredili prvi šolski zelenjavni vrt, ki ga sestavlja 8 dvignjenih gred. Sadike so učenci vrtnarskega krožka vzgajali iz semen najprej v razredu, nato so jih posadili na vrt. Spoznali so proces od semena do rastline in pogoje, ki jih mora seme imeti za uspešno kalitev. Posejali/posadili smo: zimski česen, zimsko čebulo, redkvice, rukolo, solato berivko, glavnato solato, zgodnje in pozno zelje, koruzo, buče, rdečo peso, radič, motovilec, paradižnike, paprike, feferone, por. Za oporo rastlinam, ki jo potrebujejo, smo pridobili palice iz bližnjega grma. Učimo se pobirati in skladiščiti pridelke in jih uporabljati v prehrani.

Vzpostavili smo sistem zbiranja deževnice za namakanje (1000 l cisterna, speljan žleb z garaže). Učenci zalivajo sadike in se učijo o zbiranju deževnice ter odpadne vode.
Naredili smo gredo v obliki kupa, obdano s savskimi prodniki, v katero smo posadili zelišča: dve vrsti mete, tri vrste timijana, vinsko rutico, žajbelj, kamilice, petršilj, drobnjak, meliso, rožmarin, pehktran, janež, baziliko, evkaliptusov grmiček, stevio.
Učenci se učijo o imenih zelišč, njihovih zdravilnih učinkih, uporabi, sušenju.
V cvetlično gredo smo posadili nove trajnice, gredo bomo dekorirali z odpadnimi stoli in kamenjem. Skupaj s prvimi razredi smo posadili novo drevo (divji kostanj) in ga tako dodali v našo zbirko avtohtonih slovenskih dreves.
Prvošolci so ob pomoči šolskih vrtnarjev posadili svoje drevo

Jaz, ti, mi za Slovenijo (zbiranje plastenk za humanitarni namen)
Zbirali smo plastenke za nakup inkubatorja v kranjski porodnišnici.

Zbiralna akcija odpadnega papirja in kartona
V petih zbiralnih akcijah smo zbrali 13 t 820 kg papirja.

Zbiralna akcija odpadnih baterij in akumulatorjev
Zbrali smo preko 120 kg baterij.

Zbiranje plastičnih pokrovčkov
Na šoli zbiramo plastične pokrovčke za Svita Vala. V šolskem letu 2015/2016 smo zbrali 25 velikih vreč pokrovčkov.

Zbiranje odpadnih tonerjev, kartuš in trakov

Zbiralna akcija rabljenih oblačil, obutve in drugega tekstila

Akcija teče že od šolskega leta 2011/12, torej peto leto, vedno bolj zelo uspešno. Krajani občine Vodice so se navadili in redno odlagajo tekstil v zabojnik.  Lokacija zabojnika je na šolskem parkirišču in ga organizatorji podjetja ZOLTAN redno praznijo. Odvisno od zbranega materiala, dobimo denarno nagrado, ki jo lahko porabimo za financiranje delavnice za učence ali kot pomoč učencem pri plačilu tabora.


Osnovna šola Vodice s PŠ Utik je v šolskem letu 2015/16 uspešno izvedla projekte in aktivnosti mednarodnega programa Ekošola ter s svojim okoljskim delovanjem ohranila zeleno zastavo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar