Tudi znotraj šolskih prostorov želimo delovati čimbolj okolju prijazno. Skrbimo za rastline na šolskih hodnikih, zgledno ločujemo odpadke in z dekoracijami poskrbimo pa prijetno bivanje.

Učenci, ki se udeležujejo sestankov Eko šole, skrbijo za oglasno desko, kjer ostale učence opozarjajo na pravilno ravnanje. V letošnjem letu bodo posodobili piktograme po šoli.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
ŠOLSKO LETO 2019/2020
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


TIPNE VREČKE  IN BLAZINICE ZA BUCIKE

Da odpadno blago, ne bi romalo v koš, smo ga z učenci koristno uporabili. Izdelali smo tipne vrečke in blazinice za bucike, kjer smo pokazali veliko mero potrpežljivosti in natančnosti. Blago je bilo potrebno narezati in nato še zašiti. Dokazali smo, da so naši prsti še kako spretni. /Saša Šimnovec/


SVETOVNI DAN HRANE

Na današnji dan, 16. oktobra,  vsako leto obeležujemo Svetovni dan hrane. To je priložnost, da se zavestno spomnimo na zadovoljevanje osnovne človeške potrebe in da premislimo o kakovosti našega prehranjevanja:

- Kako pogosto sežemo po hrani?
- Kakšna je vsebina na krožniku? ... Ali sploh pridemo do krožnika opravimo prehranjevanje spotoma, stoje, v naglici ...?
- Kako varna so živila, ki jih zaužijemo?
- Nam je na razpolago živilo 1. kakovosti ... ali o tem sploh ni podatka?
- Koliko časa v dnevu posvetimo prehranjevanju in koliko časa pripravi obroka?
- Koliko pomena pridamo pomenu prehranjevanja vpričo otrok in mladostnikov?

Letošnji svetovni dan hrane poteka pod sloganom »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote« ... Koliko lahko pri tem prispeva vsak izmed nas...?

Da bo razmišljanje bolj plodno, na povezavi najdete nekaj zanimivih in slikovito prikazanih podatkov Statističnega urada RS na to temo.

Želimo vam prijeten dan ob dobri hrani in v dobri družbi. /Irma Janežič/


SVETOVNI DAN OŽIVLJANJA

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije že 4. leto zapored obeležujeta Svetovni dan oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali, takrat ko je pomoč najbolj potrebna: namreč 60 % srčnih zastojev se zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja. To pomeni, da v več kot polovici primerov bodo ob srčnem zastoju prisotni očividci. Med oživljanjem pride do povrnitve spontanega bitja srca pri kar 40 % oseb.
V tem tednu se s temeljnemi postopki oživljanja seznanjajo učenci vseh treh skupin interesne dejavnosti Prva pomoč. Na današnji dan so to področje spoznavali učenci 1. triletja. /Jana Potočnik/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
ŠOLSKO LETO 2018/2019
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


ZAKLJUČEK AKCIJE JAZ, TI, MI ... ZA SLOVENIJO

Dobrodelna zbiralna akcija se je zaključila. Zbrali smo 40 kg plastenk in s tem pomagali pri nakupu monitorja za nadziranje vitalnih funkcij za novorojenčke v porodnišnici Novo mesto. Hvala vsem, ki ste pridno zbirali plastenke in jih prinašali v šolo. Naslednje leto nadaljujemo. /Jana Potočnik/

OČISTIMO SKUPAJ

V petek, 29. 3. 2019, je v času razrednih ur potekala šolska čistilna akcija v prostorih šole in njeni okolici. S tem semo se pridružili sobotni čistilni akciji občine Vodice. Učenci prve triade so očistili svoje učilnice in garderobe, starejši učenci pa okolico šole.

ZBIRALNA AKCIJA STAREGA PAPIRJA

Zbiralna akcija papirja na OŠ Vodice bo potekala od 1. 4. do 8. 4. 2019. Star papir lahko odložite v zabojnik na šolskem parkirišču. Vabljeni k sodelovanju.


PODARIM ALI ZAMENJAM IGRAČO

V tednu od 17. do 21. decembra smo v okviru skupnosti učencev izvedli akcijo Podarim ali zamenjam igračo.  V  1. nadstropju hodnika, ki povezuje stari in novi del šole, so stale mizice, kamor so otroci lahko odložili igračo,didaktično ali družabno igro, ki so jo želeli podariti ali zamenenjati. Z akcijo smo želeli spodbuditi medsebojno solidarnost in pomoč ter navajati učence na medsebojna obdarovanja. Uporabne igrače, ki so ostale, smo namenili oddelkom podaljšanega bivanja. /Alenka Jereb/


SKRB ZA PTICE IN BOŽIČNO ŽITO


K sreči smo pridelali dovolj sončničnega semena, da smo ga lahko nastavili pticam v ptičjo hišico. Tokrat pa smo na kalitev v podstavke dali božično žito. Ugotavljali smo, katere vrste je seme in prepoznali pšenico.
Božično žito se po starodavnem izročilu seje na god svete Barbare 4. decembra, Marijin praznik 8. decembra ali pa na god svete Lucije 13. decembra. Glede božičnega žita obstajajo različna izročila oziroma šege, po večini pa naj bi dobro vzkaljena in zrasla pšenična trava napovedala obilno letino, veselje in srečo v prihajajočem letu. /Andreja Bečan/ZBIRALNA AKCIJA ODPADNEGA PAPIRJA

Zbiralna akcija papirja je potekala od 10. 12. do 17. 12. 2018


PRIZNANJE ZA ŠOLSKI EKO VRT

V torek, 4. 12. 2018, sva mentorja šolskih vrtnarjev prevzela dolgo pričakovano priznanje za delo na šolskih ekovrtovih. S častno izjavo smo se tako zavezali, da bomo vrtnarili sonaravno,kar pomeni z ekološkimi, v kolikor bo mogoče s pridelanimi semeni, kompostiranjem, za zalivanje bomo uporabljali deževnico, ki jo bomo zbirali v cisterni, na gredicah pa ne bomo uporabljali nikakršnih pesticidov in umetnih gnojil. Tako bodo naše vrtnine pridelane na planetu prijazen način, poleg tega bodo zdrave in polnega okusa. Znak nam je podelila direktorica Inštituta za trajnostni razvoj. Ob tem se zahvaljujemo vsem zaposlenim in učencem, s katerimi skupaj ustvarjamo šolski ekovrt. /Andreja Bečan/

STOJNICA NA VODIŠKI TRŽNICI


V soboto, 1. 12. 2018, smo imeli šolski vrtnarji stojnico, še več, bili smo med pravimi pridelovalci dobrot z vodiških kmetij. Na stojnici smo mimoidočim predstavili naše delo in ponudili voščilnice iz suhega cvetja, melisin sirup, ognjičevo krem'co in čajček dobre volje. Zeblo nas je, a zanimanje mimoidočih nas je ogrelo! /Andreja Bečan/
NAKUPOVALNE VREČKE SO ZAŠITE

V oktobrskih dneh smo se še posebej posvečali šivanju, saj smo si želeli, da bi vrečke odnesli domov pred krompirjevimi počitnicami. In to nam je tudi uspelo! Po manjših nakupih se bomo lahko odpravili z izdelano vrečko, ki ima tudi ličen zunanji žep.
V drugem delu nas je čakalo še oblikovanje in šivanje vrečkinega dna. Izdelek je že nakazoval svojo končno obliko. Učenci so do tega koraka postajali vse bolj spretni pri rokovanju s škarjami in so že dodobra spoznali delovanje šivalnega stroja, zato  pomoči niso več potrebovali. Fantovski prsti so se izkazali za zelo spretne in natančne.
Pri delu smo dobili nov pogled v sestavljenost dvostranskih izdelkov iz blaga in si ogledali, kako so tekstilni izdelki dejansko sestavljeni. Kmalu je bila vrečka pripravljena na to, da jo obrnemo na njeno pravo stran. S tem smo se malo namučili, saj je bila odprtina, ki je nismo zašili, dokaj majhna. Uspelo nam je tudi to in na koncu smo zašili odprtino na podlogi ter z okrasnim šivom prešili zunanji zgornji rob vrečke po vsej njeni širini.
Ko je bila vrečka zašita, smo s škarjami odstrigli nekaj nitk, ki so kukale iz spojev. In končni izdelek? Nanj smo vsi ponosni, najbolj pa učiteljica. Motiviranost, preciznost in zagnanost pri učencih je bila neprecenljiva. Ob vztrajnem delu smo spoznavali pomen ponovne rabe izrabljenega tekstila ter razmišljali o tem, kako lahko s svojimi dejanji pripomoremo k ohranjanju zdravega okolja, v katerem živimo. Učenci, ki so sodelovali pri projektu so lahko zgled vsem vrstnikom in tudi odraslim.
No in končni izdelki? Čudoviti!
Za delo v celoti smo porabili kar nekaj ur. Izdelek je pod našimi prsti nastajal postopoma, od risanja načrta, krojenja, striženja krojev in delov blaga, sestavljanja in šivanja. Dobili smo vpogled v to, koliko časa in truda terja izdelava ročnega izdelka. Je pa res, da je delo prijetno in da so končni izdelki, ki jih v celoti oblikujejo šolarjeve roke, največ vredni.
Že načrtujemo nove projekte in se jih veselimo. /Sandra Križnar/


JESENSKE DELAVNICE

V  ponedeljek, 22.10. so bile v okviru podaljšanega bivanja potekale jesenske delavnice skupaj s starši.


ŠIVANJE TRAJNOSTNIH VREČK IN DROBIŽNIC IZ ODSLUŽENEGA TEKSTILA


Z učenci predmetne stopnje smo se lotili praktičnega projekta, ki je obenem okolju prijazen in deluje ozaveščevalno. Iz zbranih odsluženih oblačil šivamo uporabne izdelke – nakupovalne vrečke in drobižnice. Pred začetkom izdelave si je vsak učenec izbral svojo kombinacijo oblačil, ki jih bo pri delu uporabil. Pri izbiri materialov smo se zelo zabavali – nekateri so oblačila preizkusili kar na sebi.
Trši material nam služi kot zunanji, močnejši del vrečke, tanjši in mehkejši pa kot notranja podloga. Ob izboru smo se veliko naučili o različnih vrstah blaga ter njihovi namembnosti. Po izbiri materiala je bilo na vrsti krojenje. Po risanju načrta ter določanju predvidene velikosti nakupovalne vrečke sta učenca iz tršega papirja izstrigla kroje. Sledil je preris krojev na podlago – blago. Pri tem smo si pomagali z različnimi praktičnimi obtežilniki. Ko so bili delu nakupovalne vrečke narisani na blagu, nas je čakalo striženje. Uporabljali smo posebne škarje za blago in jih primerjali z običajnimi. Ugotovili smo, da so škarje za papir pri delu z blagom neuporabne. Po vsem napornem ročnem delu smo komaj čakali na zabavni del naloge – šivanje s šivalnim strojem. Naučili smo se uporabljati osnovne nastavitve na stroju in uporabljati običajen ravni šiv. Prsti in stopala so bili zelo spretni, zato so bile naramnice 1, 2, 3 zašite! Veliko pohvalo namenjam učencem, ki so se vestno, motivirano in precizno lotili projekta. Komaj čakamo, da vam pokažemo naše končne izdelke. Do tedaj pa pridno delamo in ozaveščamo tudi ostale učence o pomenu izrabe zavrženih oblačil. /Sandra Križnar/


IZDELAVA PLAKATA


V petek, 12. 10. 2018, smo v času razredne ure izdelali plakat zbiralnih akcij v šolskem letu 2018/19. Učenci so se razdelili v šest skupin. Predstavnik vsake skupine je na plakat zapisal izbran naslov, nato so skupaj prilepili še slike, da je prikaz bolj nazoren, pisan in tako pritegne poglede mimoidočih. /Mojca Višnovar/


20 LET PROJEKTA ZDRAVA ŠOLA NA OSNOVNI ŠOLI VODICE

Projekt mreže Zdravih šol deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vanj so vključene šole, ki zavestno, načrtno in usmerjeno promovirajo zdravje. OŠ Vodice se je v mrežo vključila leta 1998, torej letos obeležujemo 20-letnico sodelovanja. V preteklosti se je v vlogi koordinatorjev zvrstilo kar nekaj učiteljev: Irena Winkler, Vika Ciperle, Gregor Bizant in Miha Kimovec, trenutna koordinatorka je Irma Janežič.
Zdravje, gibanje in varnost so področja, ki so pomembna za vse generacije. Ker letošnji šolski koledar predvideva tri delovne sobote, smo eno namenili aktivnostim s tega področja in jih združili v tehniški dan.
Sobotni delovni dan smo začeli z vajo evakuacije, pri kateri so sodelovali tudi člani prostovoljnega gasilskega društva Vodice. Vaja je potekala hitro, brez posebnosti. Po analizi so se pričele delavnice. Področje gibanja je prevzela plesna šola Studio Ritem s svojimi plesnimi učitelji, ki so sodelujočim dokazali, da tudi ples lahko blagodejno vpliva na zdravje.
Nad organizacijo delavnic je, ob pomoči šolskega tima Zdrave šole, bdela vodja Irma Janežič. Delavnice so bile prilagojene starostnim skupinam, vse pa so zajemale vsebine, ki so v letošnjem letu rdeča nit Zdrave šole – duševno zdravje, prehrana in gibanje.


Prvošolce je obiskala gospa Tjaša Bevc in jim predstavila projekt Hobotnice za nedonošenčke. Ker mali prstki še ne obvladajo kvačkanja, so izdelali vsak svojo papirnato hobotnico. Drugošolci so s pomočjo učitelja Gregorja Bizanta spoznavali, koliko sladkorja vsebujejo sladke pijače. Kako pomembni sta zdrava hrbtenica in pravilna drža, predvsem pa pravilno nošenje šolske torbe, so skozi vaje spoznavali tretješolci ob vodenju učiteljice Joži Nastran Brank. Četrtošolce je obiskala gospa Katrin Modic iz projekta Bontonček, ki deluje v okviru društva za teorijo in kulturo hendikepa. Učenci so tako spoznali najrazličnejše situacije, v katerih se znajdejo hendikepirani. Petošolci so odkrivali naravno kozmetiko in zelišča, ter pod mentorstvom gospe Simone Šilc izdelali vazelin za ustnice.
Temeljni postopki oživljanja so bili tema, s katerimi so se seznanjali šestošolci. V svet prve pomoči jih je popeljala učiteljica Jana Potočnik. Projekt Za Slovenijo brez tobaka, ki deluje pod okriljem NIJZ so spoznavali sedmošolci. Delavnico je vodil nekdanji učenec Andrej Gyergyek. Doping je področje, po katerem vse pogosteje posegajo tudi rekreativci. Osmošolcem je fair play, doping in njegove posledice predstavil učitelj Miha Kimovec. O varni, odgovorni in učinkoviti rabi spleta je devetošolce seznanil član skupine Varni internet.
Eno uro so oddelki na razredih urah izvajali vsebine o zdravem življenju glede na razredne interese in dinamiko. Med drugim so izvajali socialne in družabne igre, ustvarjali na temo zdrave šole, učenci 8. b so posneli tudi filmček dopoldanskega dogajanja na šoli.
Delavnice so bile aktivne in dopoldne je zelo hitro minilo. Hvala vsem izvajalcem za dragoceni čas in atraktivne delavnice, ki so koristile tako učencem, kot tudi ostalim zaposlenim na šoli. /Jana Potočnik/

PRVA ZBIRALNA AKCIJA PAPIRJAZabojnik se hitro polni. 


SUŠENJE JABOLK IN PRIPRAVA MELISINEGA SIRUPA

Šolska jabolka smo olupili, narezali in posušili v krhlje. Malo preveč smo jih "zapekli", zato hrustajo. Ostalo nam je še nekaj dišeče melise in mete, hitro smo ju osmukali, nekaj smo ju dali sušit, iz ostalega pa smo naredili melisino-metin sirup./Andreja Bečan/
DARILA ZA IZVAJALCE DELAVNIC

Učitelji in zunanji sodelavci, ki bodo na tehniškem dnevu ob 20-letnici Zdrave šole vodili delavnice, bodo deležni skromne pozornosti.
Pripravili smo jim čajček dobre volje in melisin sirup. Melisa in meta sta zrasli na šolskih gredicah, člani vrtnarskega krožka so ju posušili, del melise pa predelali v melisin sirup. Trudili se bomo, da bodo tudi v prihodnje šolski pridelki del protokolarnih daril za obiskovalce šole. /Jana Potočnik/
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ŠOLSKO LETO 2017/2018
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -SADNA SOLATA
(16.3.2018)
Učenci 1.a-razreda so v okviru pouka pripravili sadno solato. Vsak učenec je prinesel po en sadež, ki ga je razrezal na manjše koščke. V veliki skledi so koščke sadja pomešali in jih servirali v lončke. Pri malici je bil za učence to odličen in zdrav posladek. /Jana Potočnik/

ZAKLJUČEK AKCIJE »ZA OTROŠKI NASMEH«
(december 2017)
Zaključili smo z akcijo RKS – Za otroški nasmeh, ki je potekala v dobrodelnem tednu po vsej Sloveniji.  Kot vsako leto, ste bili učenci tudi letos srčni, darovali ste veliko novih rokavičk, kap, nogavic. Odrekli ste se sladkim dobrotam in jih podelili vrstnikom ter tudi njim pričarali srečen nasmeh.
Tudi v hranilniku se je nabralo nekaj evrov.  Hvala učencem in staršem, ki ste mislili tudi na druge otroke. V prihajajočih prazničnih dneh si vzemite čas za svoje bližnje in se poveselite.


TEDEN LEPIH MISLI
(december 2017)
Od 18. do 22. decembra bodo na šoli potekali DNEVI LEPIH MISLI. Učenci pišejo voščila, zahvale, kratka sporočila, pisma sošolcem, ostalim učencem in delavcem šole.  Na razredni stopnji prostor za pošto določi razredničarka. Med glavnim odmorom predstavniki razreda razdelijo pošto. Na sporočilu oz. pismu mora biti čitljivo napisan ime, priimek in razred prejemnika. Reditelji med glavnim odmorom pošto odnesejo naslovnikom.

PODARIM ALI ZAMENJAM IGRAČO
(december 2017)
V tednu od 18. do 21. decembra bomo v okviru skupnosti učencev izvedli akcijo Podarim ali zamenjam igračo.  V  1. nadstropju hodnika, ki povezuje stari in novi del šole, bodo stale mizice, kamor bodo otroci lahko odložili igračo oziroma didaktično ali družabno igro, ki jo želijo podariti. Svojo igračo lahko tudi zamenjajo. Vse izmenjave  ali podarjanje igrač mora potekati s soglasjem staršev. Igrače naj bodo čiste in uporabne.
Akcija bo trajala vsak dan od 8.00 do 13.00.
Z akcijo želimo spodbuditi medsebojno solidarnost in pomoč ter navajati učence na medsebojna obdarovanja.

Uporabne igrače, ki bodo ostale, bomo namenili oddelkom podaljšanega bivanja.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

ŠOLSKO LETO 2016/2017
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


NATEČAJ EKOPAKET - IZDELKI IZ ODPADNE EMBALAŽE


Učenci so sodelovali na natečaju Ekopaket. Iz odpadne embalaže so izdelovali različne makete svetovnih znamenitosti.

AKTIVNOSTI ŠOLSKIH VRTNARJEV V PRETEKLIH LETIH
V preteklih letih smo izdelovali voščilnice iz suhega cvetja, izdelali hotel za žuželke, izdelovali zasaditve balkonskih cvetlic v domu upokojencev, preizkušali svoje pridelke, prodajali adventne venčke na vodiški tržnici, izdelovali poskus s kockami Green cubes.
UREJENOST ŠOLSKIH HODNIKOV

Ni komentarjev:

Objavite komentar